Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΜΕΛΙΣΣΕΣ

 Μια πλούσια συστάδα από άγριο δυόσμο,ηλιολουστη ημέρα,παρά το υψόμετρο χωρίς αέρα και η μουσική απο τον βόμβο των μελισσών.Ο φακός μου  συνέλαβε μια απ αυτές να τρυγάει επιμελώς τα άνθη του αγρόδυοσμου.
Πιο πέρα άλλη μια συστάδα από άλλα αγριολούλουδα συγκενώνει τ ενδιαφέρον των εργατριών ,με προτίμηση τα πίσω λευκά άνθη.Συνέλαβα με το φακό την μία έτοιμη για προσγείωση και την άλλη-επάνω δεξιά-βουτηγμένη στην κυριολεξία στο άνθος.
Η μεγάλη κυρία προσγιώθηκε αλλά η πίστα αναποδογύρισε απο το βάρος της.Απτόητη και καλά γαντζωμένη άρχισε τον τρύγο.
 Σε άλλη πίστα άλλη μια μεγάλη κυρία ,ακροβατώντας ρουφάει το νέκταρ με απόλυτη προσήλωση Αναφέρω την λέξη <<νέκταρ>> γιατί παρακολουθώντας από πολύ κοντά και μάλιστα επιστράτευσα και μεγενθυτικό φακό δεν διέκρινα ίχνος γύρης στα πόδια τους.
Απ ότι φαίνεται δεν έχω μόνον εγώ αδυναμία στο συγκεκριμένο αγριολούλουδο
 Πολύ έντονο κίτρινο χρώμα σ αυτές τις μαργαρίτες και οι μελισσούλες προσγειώνονταν επάνω τους με απόλυτη ασφάλεια και άνετα επιδίδονταν στην συγκέντρωση γύρης? νέκταρος? άγνωστον
Ενα φυτό με μικρά ,τι μικρά? για να ακριβολογώ οσο και μια ψείρα ,άσπρα΄πολυπληθή  άνθη δέχονται τις επισκέψεις των μελισσών .Του δείχνουν μάλιστα και προτίμηση από τα γειτονικά αγριολούλουδα
Αγριολούλουδο με ύψος 60-80 cm,σε συστάδα σαν φαρδύ παρτέρι  καλλιεργημένου  κήπου,με μικρά για το μέγεθός του ροζέ άνθη,με λεπτό  αδιόρατο άρωμα συγκεντρώνει κι αυτό το ενδιαφέρον των παντός είδους ιπτάμενων εργατριών.
Αν κρίνω από το πόσο βαθιά χώνουν το κεφάλι τους ,ως την βάση του άνθους,μάλλον τρυγούν το νέκταρ.Αν κάποιος μελισσοκόμος γνωρίζει περισσότερα θα του είμαι ευγνώμων αν με διαφωτίσει.
 Προσέξτε με πόση επιμέλεια παραμερίζει τους στήμονες  για να φτάσει στην καρδιά του άνθους
Φιλόξενα και τα αγριογαρύφαλλα τρατάρουν τις φίλες τους 

Δεν υπάρχουν σχόλια: